Recepty bez mléka

Domácí osvědčené recepty maminek pro děti s ABKM. Radíme si navzájem jak vařit bez mléka - krémové polévky bez mléka, bezmléčné svačinky pro kojence atd.

Recepty bez mléka

Sněhové pusinky bez vajíček - pusinky z cizrny

06.04.2015 16:49

I když to tak nevypadá, není to výmysl. Na sněhové pusinky nemusíte mít nutně vaječné bílky. Jedna šikovná francouzka zjistila, že bílky skvěle nahradí nálev z konzervy cizrny.  V Česku to povrdil web vegnotic.cz. Dnes jsem to vyzkoušela já a povedlo se! Převratný objev určitě potěší nejen vegany, ale i ty, kteří mají alergii na vajíčka. Takže jdeme na recept.

Velikonoční beránek bez mléka a másla

04.04.2015 22:11

Kromě malovaných vajíček, pomlázky a mazance k velikonocům patří také další symbol jara - beránek. Klasický beránek se peče z třeného těsta, které obsahuje, kromě jiného, máslo a mléko. V našem receptu však najdete jen suroviny, které jsou vhodné při bezmléčné dietě. Takže jestli jste letos beránka ještě neupekli jen proto, že se všude v receptech uvádí mléko a máslo, hurá na bezmléčného velikonočního beránka.

 

Velikonoční mazanec bez mléka a másla

04.04.2015 14:12

Ke svátkům jara, k velikonocím, patří mazanec. Těsto na tradiční mazanec obsahuje mléko a máslo. Při alergii na mléko se však bez těchto surovin můžeme obejít. Svým dětem a rodině můžeme upéct plnohodnotný a chuťově výborný mazanec vhodný při bezmléčné dietě.

Domácí nutella

04.03.2015 12:32

<a  data-cke-saved-href=Nutellu můžete svým dětem a klidně i sobě udělat i doma. Bude mnohem zdravější než ta kupovaná, to mi věřte! Tento recept jsem si "půjčila" od vyznavačů raw food a nejspíš i od veganů. Neobsahuje mléko, není tepelně upravená.

  • Co budeme potřebovat?

1 hrnek lískových ořechů,

1/2 lžičky mleté vanilky,
3 lžíce nepraženého kakaa,

4 lžíce javorového nebo agávového sirupu,
špetka soli,
1 lžíce kokosového oleje,
1/2 hrnku mandlového mléka


V mixeru s vysokým výkonem rozmixujeme ořechy na pastu, přidáme kokosový olej a společně rozmixujeme do hladka. Důkladně vmícháme ostatní suroviny. Skladujeme v lednici, kde vydrží i měsíc, když se nesní. To nejspíš ale nehrozí :-)

Pokud si na domácí nutellu bez mléka netroufnete, nevadí. V obchodě si můžete koupit hotové. Podívejte se na přehled hotových nutell bez mléka.

A pokud si na ni troufnete a lahodný krém doma připravíte, budeme rádi, když se s námi podělíte o chuťové zážitky či recepty, na které jste rostlinné salko použili.

 

 

Jáhlová kaše s banánem

01.03.2015 22:26

Zdravá, chutná a sytící snídaně vhodná už pro kojence. Je přirozeně bezlepková.

 

Co budeme potřebovat?

  • 1/2 půl hrnku jáhlových vloček, 2 hrnky rostlinného mléka, půl hrnku vody, 1 měkký banán, 1 lžička kokosového tuku, slaďěnka (Sladěnka je zdravější náhrada cukru,  je bohatým zdrojem vitamínu B6, niacinu a stopových prvků, základem je  naklíčené semeno ječmene),

Dáme vařit vločky s vodou a mlékem, mícháme metličkou.. Až kaše začne houstnout, přidáme na tenoučká kolečka nakrájený banán a opět šleháme. Nakonec zašleháme kososový olej a oslaďíme Sladěnkou.


 

Jáhlová kaše s mrkvovou šťávou

01.03.2015 22:06

Kaše, která zasytí starší kojence, kteří nemusí mít stravu rozmixovanou dohladka. Zhruba od 7.-8. měsíce.

 

Co budeme potřebovat 

  • jáhlové vločky, čerstvě vylisovaná mrkvová šťáva

Vločky uvaříme podle návodu  na hustou kaši. Po odstavení ze sporáku vmícháme trochu mrkvové šťávy. Kaše získá přirozeně sladkou chuť. Kdo může lepek, je možno přidat k jáhlovým vločkám i vločky ovesné.

 

 

 

 

Fazolová pomazánka

01.03.2015 21:33

Luštěniny mají v  jídelníčku nejen  dětí nezastupitelné místo díky své vysoké nutriční hodnotě. Kromě vysokého obsahu bílkovin mají luštěniny značný obsah sacharidů, zejména polysacharidů. Jsou bohatým zdrojem draslíku, vápníku, železa, vitamínů skupiny B

Aby fazole byly lépe stravitelné, doporučuje se před vařením namáčet ve vodě zhruba 8 hodin, poté vařit  v nesolené vodě

Co budeme potřebovat?
 
  • 1 hrnek bílých, předem namočených fazolí, 1-2 ks cibule, palice česneku, olivový olej,sůl, citronová šťáva

Fazole uvaříme s řasou kombu (stačí kousek cca 5 cm). Poté propláchnout v ledové vodě a oloupat. Fazole budou jemnější a stravitelnější.  Na větším množství tuku dozlatova osmahneme 1-2 cibule, kterou vmícháme to do fazolí.
Palici česneku odřízneme vrchní část (neloupeme), aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakápneme olivovým olejem, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 180 °C, v horkovzdušné na 160 °C 45 minut doměkka.
Upečený a vyloupaný česnek spolu s osolenými fazolemi a cibulkou rozmixujeme dohladka, zakápněte citrónovou šťávou, promíchejte a máte hotovo!

 

Mrkev v aspiku pro děti

01.03.2015 21:23

Bez lepku, vajíček i mléka a jak je to dobré a zdravé :-)

 

Co budeme potřebovat?

  • mrkev, hrášek, řasa agar-agar, 1-2 polévkové lžíce uvařených těstoviny s lepkem či bez lepku, umeocet nebo jablečný ocet 

Mrkev nakrájíme na větší kousky a v mírně osolené vodě uvaříme, ke konci přidáme hrst zeleného hrášku a vaříme tak, aby změknul. Poté vyjmeme uvařenou mrkev, kterou rozmačkáme, přidáme uvařený hrášek a zvlášť uvařené těstoviny . Přimícháme agar namočený ve vodě a povaříme. Ochutíme kapkou jablečného octa či umeocta a nalijeme do připravené formičky na ztuhnutí.

 

 

Pomazánka z patizonu pro milovníky tvarůžků bez tvarůžku

01.03.2015 21:00

Bezlepková, bezmléčná a bezvaječná pomazánka pro milovníky voňavých tvarůžek :-)

 

Co budeme potřebovat?

1 ks malý patizon, 1 ks cibule, sójový sýr natto, 3 polévkové lžíce uvařené bílé rýže, celer, sójová omáčka shoyu, 1 polévková lžíce umeocet (zdraví prospěšná „náhrada“,  za sůl i za ocet, místo kyseliny octové obsahuje kyselinu citronovou) 2 polévkové lžíce  tahini (sezamová pasta vyrobená z drcených sezamových semínek a mořské soli) , šťáva z citronu, 1 polévková lžíce hořčice

 

Nakrájené kousky patizonu uvaříme v  50ml vody s umeoctem doměkka. Na oleji orestujeme  dozlatova cibulku a celer, před vypnutím  zastříknout sójovou omáčkou. Uvařený patizon spolu s orestovaným celerem a cibulí osolíme a  rozmixujeme dohladka spolu s vrchovatou lžicí sýra natta, tahini, vařenou rýží, citrónovou šťávou a hořčicí.

Hrášková kaše s kukuřičnou krupicí

01.03.2015 20:49

Hrášková kaše s kukuřičnou krupicí - chutná a slaďoučká svačinka či večeře pro kojence, vhodná hlavně v létě

 

Co budeme potřebovat? 

čerstvý či mražený hrášek, kukuřičná krupice 

 

hrášek čtvrt hodiny povaříme ve vodě, poté přidáme krupičku a vaříme dalších 10 minut. Poté necháme pár minut dojít pod pokličkou, propasírujeme a můžeme servírovat našim malým jedlíkům.

 

 

 

 

1 | 2 >>