Pomazánky a sýry - tipy na zpestření jídelníčku pro starší děti a dospělé při bezmléčné dietě

03.03.2015 13:35

Už Vás nebaví jíst pořád dokola jen chleba s  marmeládou nebo šunkou? Věřte nebo ne, ale na trhu jsou dnes k dostání i zcela mléku prosté sýry. A pokud zrovna rostlinných sýrům nefandíte, třeba si vyberete z velkého množství nejrůznějších paštik a pomazánek bez lepku, mléka i vajec. 

 

Bezmléčné, rostlinné sýry

Možná mnohé z Vás potěší informace,  že existují i bezmléčné varianty sýrů, které patří do jídelníčku veganů i těch co bohužel mléko nesmějí ze zdravotních důvodů. Najdeme je v obchodech se zdravou výživou. Za ochutnání určitě stojí  rostlinné sýry VEGANLINE. Neobsahují laktózu, lepek, mléčné složky, palmový olej ani sóju, takže si je opravdu může dopřát i alergik s ABKM.  "Sýry" jsou certifikovány britskou Vegan society! a výrobce je nabízí  v pěti příchutích : original, uzený, mozzarella, s bylinkami, s olivami.

Pokud budete chtít nejlepší veganský sýr sáhněte po sýrech CHEEZLY, které se vyrábějí v několika variantách (např. čedar, mozzarella, šunkový...) . Ze slovenské produkce jsou asi nejrozšířenější rostlinné sýry u nás TAVENÝR nabízený ve dvou variantách nutur a uzený. Dá se použít na chleba i usmažit jako klasický smažák v trojobalu. SHEESE je další alternativou, který nabízí více variant sýru bez mléka. Dostanete ho buď jako rostíratelnou variantu nebo v pevné formě ke nastrouhání.

Sheese
Sheese
Sheese
Sheese,
Sheese,
avenýr
avenýr

Asi nejrozšířenějším rostlinným "sýrem" v Česku je Tavenýr slovenské značky Sojaprodukt (jeho distributorem by měl být Natural Jihlava). Jak už název výrobce prozrazuje, jenom dominantní složkou je sója, vedle ní pak kukuřičný škrob, rostlinný olej, voda, sůl a koření. Vyrábí se ve dvou příchutích - natural a uzený, konzistencí je měkčí, někde na půl cesty mezi "cihlou" a "taveňáky". Využít se dá ve studené kuchyni přímo, do zapékaných jídel i ke smažení v klasickém trojobalu. Mně osobně oba Tavenýry chutnají, využívám je spíše za studena s pečivem nebo jako základ pomazánky, nebo do salátů, po nastrouhání se ale slepí (takže na posypání je lepší jej strouhat přímo na pizzu) a konzistence po zapečení není žádná sláva. Cena je příznivá, někde okolo 35 - 40 korun za 200g kostku.
https://www.sojaprodukt.net/produkty.htm

Poměrně čerstvým nováčkem na trhu je domácí značka Veganline, za kterou stojí BIOOBCHOD.CZ. Rostlinné sýry Veganline neobsahují ani sóju, ale především ztužené rostlinné tuky (výrobce uvádí podíl nezdravých trans-mastných kyselin do 0,2%), zahušťující škroby, sůl a dochucovadla. Vyrábí v pěti příchutích: natural, uzený, mozzarella, s olivami a s bylinkami. Vyzkoušel jsem tusím kromě olivového už všechny a narozdíl od Tavenýru se z mojí zkušenosti osvědčily v teplé kuchyni, do těstovin nebo zapékaných jídel - rozpéká se velice dobře. Naopak za studena mi Veganline příliš nešmakuje. Za 200 gramové balení zaplatíte okolo 60 korun, dvojnásobný bloček 400 g pak za stovku.
https://www.veganline.cz

Buddha BowlMým favoritem jsou veganské sýry Cheezly s logem Redwood, jejich distributorem je firma Country Life. Ty jsou postavený na sójovém základu a rostlinných tucích, jsou bez laktózy, lepku, přídavných barviv či konzervantů. Podle dovozce jsou dostupné v těchto druzích: čedar, mozzarella, česnek s bylinkami, "šunkový" a nacho v mexickém stylu, ale pokud si dobře pamatuju, jednou jsem zkoušel také pepřový. Nejvíce mi zachutnal Cheezly Čedar, který je výborný jak za studena jen tak, nebo v pomazánce, tak do zapečených jídel nebo na pizzu. Rozpéká se opět velmi dobře. Nevýhodou je zatím horší dostupnost a také vyšší cena - okolo 80 Kč za 190g.
https://shop.redwoodfoods.eu

BIOOBCHOD.CZ do Česka dováží také značku Sheese, která má vůbec největší paletu příchutí (česneko-bylinkový, Mozzarela, Cheddar, Gouda...) a vyrábí jak v pevné formě na nastrouhaní, tak roztíratelné na pečivo. Opět je vhodný jak do studené, tak do teplé kuchyně, rozpéká se velmi dobře. Musím se ale přiznat, že Sheese jsem vyzkoušel dvakrát a příliš mi nezachutnal, tak jsem, i vzhledem k vysoké ceně (okolo stokoruny za 200g), další pokusy přijít mu na chuť vzdal.
https://www.buteisland.com

Zatím ne v kamenných obchodech, ale v některých eshopech (např. www.veganfoods.cz) je dále k mání strouhaný nebo plátkový sýr německé firmy Wilmersburger, další značkou, velmi drahou, je pak Tofutti (k dostání plátkový i roztíratelný).

- See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/rostlinne-syry-na-ceskem-trhu-tavenyr-veganline-spol#sthash.VSbCfEhs.dpuf

Asi nejrozšířenějším rostlinným "sýrem" v Česku je Tavenýr slovenské značky Sojaprodukt (jeho distributorem by měl být Natural Jihlava). Jak už název výrobce prozrazuje, jenom dominantní složkou je sója, vedle ní pak kukuřičný škrob, rostlinný olej, voda, sůl a koření. Vyrábí se ve dvou příchutích - natural a uzený, konzistencí je měkčí, někde na půl cesty mezi "cihlou" a "taveňáky". Využít se dá ve studené kuchyni přímo, do zapékaných jídel i ke smažení v klasickém trojobalu. Mně osobně oba Tavenýry chutnají, využívám je spíše za studena s pečivem nebo jako základ pomazánky, nebo do salátů, po nastrouhání se ale slepí (takže na posypání je lepší jej strouhat přímo na pizzu) a konzistence po zapečení není žádná sláva. Cena je příznivá, někde okolo 35 - 40 korun za 200g kostku.
https://www.sojaprodukt.net/produkty.htm

Poměrně čerstvým nováčkem na trhu je domácí značka Veganline, za kterou stojí BIOOBCHOD.CZ. Rostlinné sýry Veganline neobsahují ani sóju, ale především ztužené rostlinné tuky (výrobce uvádí podíl nezdravých trans-mastných kyselin do 0,2%), zahušťující škroby, sůl a dochucovadla. Vyrábí v pěti příchutích: natural, uzený, mozzarella, s olivami a s bylinkami. Vyzkoušel jsem tusím kromě olivového už všechny a narozdíl od Tavenýru se z mojí zkušenosti osvědčily v teplé kuchyni, do těstovin nebo zapékaných jídel - rozpéká se velice dobře. Naopak za studena mi Veganline příliš nešmakuje. Za 200 gramové balení zaplatíte okolo 60 korun, dvojnásobný bloček 400 g pak za stovku.
https://www.veganline.cz

Buddha BowlMým favoritem jsou veganské sýry Cheezly s logem Redwood, jejich distributorem je firma Country Life. Ty jsou postavený na sójovém základu a rostlinných tucích, jsou bez laktózy, lepku, přídavných barviv či konzervantů. Podle dovozce jsou dostupné v těchto druzích: čedar, mozzarella, česnek s bylinkami, "šunkový" a nacho v mexickém stylu, ale pokud si dobře pamatuju, jednou jsem zkoušel také pepřový. Nejvíce mi zachutnal Cheezly Čedar, který je výborný jak za studena jen tak, nebo v pomazánce, tak do zapečených jídel nebo na pizzu. Rozpéká se opět velmi dobře. Nevýhodou je zatím horší dostupnost a také vyšší cena - okolo 80 Kč za 190g.
https://shop.redwoodfoods.eu

BIOOBCHOD.CZ do Česka dováží také značku Sheese, která má vůbec největší paletu příchutí (česneko-bylinkový, Mozzarela, Cheddar, Gouda...) a vyrábí jak v pevné formě na nastrouhaní, tak roztíratelné na pečivo. Opět je vhodný jak do studené, tak do teplé kuchyně, rozpéká se velmi dobře. Musím se ale přiznat, že Sheese jsem vyzkoušel dvakrát a příliš mi nezachutnal, tak jsem, i vzhledem k vysoké ceně (okolo stokoruny za 200g), další pokusy přijít mu na chuť vzdal.
https://www.buteisland.com

Zatím ne v kamenných obchodech, ale v některých eshopech (např. www.veganfoods.cz) je dále k mání strouhaný nebo plátkový sýr německé firmy Wilmersburger, další značkou, velmi drahou, je pak Tofutti (k dostání plátkový i roztíratelný).

- See more at: https://www.vegmania.cz/clanky/rostlinne-syry-na-ceskem-trhu-tavenyr-veganline-spol#sthash.VSbCfEhs.dpuf

 

Pomazánky a paštiky

Z hotových pomazánek Vám jako první představím Hummus. Jedná se o  delikátní středomořskou pomazánku z cizrny. Vhodná je též jako příloha, součást zálivek, omáček a zeleninových pokrmů.

Pokud si chcete pochutnat na sendvičích, můžete na ně použít rostlinnou sendvičová pastu Mexiko od firmy Eden. (Složení: tofu* 23,4% (sója*, voda, zpevňující látka Nigari), pamový olej*, pasírovaná rajčata* 15%, voda, paprika* 10%, cibule* 7%, bramborový prášek*, emulgátor: sójový lecitin, sójová mouka*, slunečnicový olej*, rajský protlak* 2%, mořská sůl, sušená cibule*, jablečný ocet*, černý pepř*, paprika*, česnek*, kájenský pepř*).

Na chuť si místo klasického sádla můžete dopřát zdravější náhradu babiččino cibulové sádlo, obsahuje palmový tuk*, sušená cibule* 10%, sušenou kousky jablek* 5%, slunečnicový olej*, mořská sůl, sojová omáčka (voda, sojové boby*, sůl, pšenice*), citrónová šťáva*, koření.

Velký výběr je ve vegetariánských pomazánkách a paštikách. Nejrůznější kombinace a příchutě nabízí např. firma VeggieSt - pomazánka čočka-kari, divoké bylinky, jablko-křen, lilková, papája-kari. Pural nabízí cizrnovou pomazánku, pomazánku z jedlých kaštanů či z černých oliv, kombinaci kari+sezam, jablka s cibulí sandwich. Nejrůznější příchutě nabízí firma Amunak. Výborné pomazánky vyrábí Sojaprodukt. My jsem si s dceoru poslední dobou oblíbily pomazánky PATIFU. Jedná se o prémiové tofu paštiky s atraktivními příchutěmi. Paštiky jsou v praktickým alu obalech, nemusí se skladovat v lednici, proto jsou praktické i na cesty. Neobsahují konzervanty, chemická barviva, aromata, lepek, živočišné suroviny, mléčnou bílkovinu, laktózu ani cholesterol.

Diskusní téma: Pomazánky a sýry - tipy na zpestření jídelníčku pro starší děti a dospělé při bezmléčné dietě

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek