Quinoa - novinka na českém trhu, která se stává poslední dobou do velké obliby. Bohužel tím jak roste poptávka po této pseudoobilnině, roste závratně i její cena. Můžete se s ní setkat i pod názvem merlík chilský. Quinoa se může pochlubit velmi vysokým obsahem bílkovin s vyrovnanou skladbou aminokyselin, je přirozeně bezlepková. Díky tomuto je často často řazena mezi superpotraviny, superfoods. Plusem je vysoký podíl hořčíku a vitamínu B a minerálních látek jao je vápník, železo, měď, fosfor, hořčík, zinek, draslík aj.
Mořské řasy mají velmi dobrou využitelnost vápníku. Wakamé, Nori
Dalším zdrojem vápníku jsou ořechy a semínka jako mandle, vlašské ořechy, lískové ořechy, sezam, semínka slunečnice, mák. Z máku se dá udělat výborné makové mléko. Ze zeleniny je hlavním zdrojem vápníku hlávkový salát, pórek, brokolice, kapusta, hrášek, fazole. Z ovoce je na vápník bohatý pomeranč a sušené ovoce jako např.meruňky, datle, švestky.