Fazolová pomazánka

01.03.2015 21:33

Luštěniny mají v  jídelníčku nejen  dětí nezastupitelné místo díky své vysoké nutriční hodnotě. Kromě vysokého obsahu bílkovin mají luštěniny značný obsah sacharidů, zejména polysacharidů. Jsou bohatým zdrojem draslíku, vápníku, železa, vitamínů skupiny B

Aby fazole byly lépe stravitelné, doporučuje se před vařením namáčet ve vodě zhruba 8 hodin, poté vařit  v nesolené vodě

Co budeme potřebovat?
 
  • 1 hrnek bílých, předem namočených fazolí, 1-2 ks cibule, palice česneku, olivový olej,sůl, citronová šťáva

Fazole uvaříme s řasou kombu (stačí kousek cca 5 cm). Poté propláchnout v ledové vodě a oloupat. Fazole budou jemnější a stravitelnější.  Na větším množství tuku dozlatova osmahneme 1-2 cibule, kterou vmícháme to do fazolí.
Palici česneku odřízneme vrchní část (neloupeme), aby byly vidět všechny stroužky. Česnek zakápneme olivovým olejem, zabalíme do alobalu a pečeme v troubě na 180 °C, v horkovzdušné na 160 °C 45 minut doměkka.
Upečený a vyloupaný česnek spolu s osolenými fazolemi a cibulkou rozmixujeme dohladka, zakápněte citrónovou šťávou, promíchejte a máte hotovo!