Velikonoční beránek bez mléka a másla
Kromě malovaných vajíček, pomlázky a mazance k velikonocům patří také další symbol jara - beránek. Klasický beránek se peče z třeného těsta, které obsahuje, kromě jiného, máslo a mléko. V našem receptu však najdete jen suroviny, které jsou vhodné při bezmléčné dietě. Takže jestli jste letos beránka ještě neupekli jen proto, že se všude v receptech uvádí mléko a máslo, hurá na bezmléčného velikonočního beránka.
Co budeme potřebovat?
(Recept je na větší formu pro objem beránka cca 1,4 l)
- 350 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 140 g alsanu
- 4 vejce
- 2 dcl rostlinného mléka
- 1 ks kypřící prášek do pečiva
- nastrouhaná kůra z jednoho bio citrónu
Nejdříve si oddělíme žloutky od bílků. Bílky ušleháne do tuhého sněhu. Žloutky utřeme s cukry. Přidáme mléko, mouku s kypřícím práškem a opatrně tuhý sníh z bílků. Vše lehce promícháme.
Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy. Velikonočního beránka pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních cca 50 minut.