Domácí krémový jogurt bez mléka

26.02.2015 13:36
S veganskými jogurty bývá trochu potíž. Přestože nabídka se už i u nás rozšiřuje a některé značky jsou k dostání i v běžných supermarketech, ještě jsem nepotkala kupovaný vegan bílý jogurt, který by mi opravdu chutnal. Do pečení či vaření používám bílé jogurty AlproSoya, Provamel, Sojadee či Joya, nicméně není to nic, co bych si s chutí dala jen tak samotné. Oslazené, s ovocem či s marmeládou ujdou, ale i tak jsou občas cítit (pro mě) nepříjemné podtóny. 
Nicméně není třeba zoufat, protože vyrobit si doma chutný, hustý a smetanový veganský jogurt není naštěstí nič těžkého i když je k tomu potřeba pár kuchyňských vymožeností (např. trouba, co se dá vyhřát na 35-40°C či jogurtovač). Cenově si bohužel moc nepolepšíte, ingredience jsou poměrně nákladné, ale výslednou cenu výrazně snížíte, když si (sojové) mléko vyrobíte sami doma.
 
 
 
 
Teoreticky by mělo být možné vyrobit jogurt i z mléka ořechového či např. ovesného, ale zatím jsem to nezkoušela. Já používám sojové mléko AlproSoya, což je pro mě jedno z mála snesitelnných sojových mlék na trhu. EDIT: Nedávno jsem vyzkoušela sojové mléko z Marks&Spencer, v Praze k dostání v prodejnách na Václaváku a Chodově, a je to naprosto nejlepší sojmléko, co jsem kdy měla, takže by možná stálo za to vyzkoušet právě to? Použijte klidně jakékoli jiné, nicméně samozřejmě by to mělo být nějaké, které vám chutná, jinak vám patrně nebude chutnat ani výsledek.
Jogurt můžete vyrobit čistě z mléka, bez použití kokosové smetany či kešu, ale výsledek patrně nebude tak krémový a hustý (na druhou stranu nebude ani tak tučný). Pokud chcete množství tuku snížit, použijte poloviční množství kokosové smetany (či zdvojte množství ostatních ingrediencí). Doporučuji použít kokosové mléko Albert, protože je to jedno z mála, které v lednici ztuhne ideálním způsobem (= dostatek smetany). Pokud nemáte rádi kokos, nemusíte se bát. Jogurt po kokosu nechutná. 
Tak tedy do akce.
 
 
Ingredience:
1 litr sojového mléka AlproSoya (nebo M&S či jiného rostlinného mléka)
1/2 hrnku (cca 60gr) natural kešu oříšků (pokud nemáte výkoný mixér, doporučuji je na hodinu či dvě namočit do vody, ne však na déle, jinak natáhnou moc vody)
1 plechovka kokosového mléka Albert Quality, 24 hodin před použitím uskladněná v lednici
3 lžíce bílého sojového jogurtu Provamel či jiného jogurtu s jogurtovou kulturou (starter)
 
 
 
 
 
Postup:
Kokosové mléko vyndejte z lednice, na spodní straně udělejte nožem dva otvory a vylijte vodu (pokud by tekla hustší bílá tekutina, vraťte mléko do lednice, ještě není ztuhlé). Otevřete konzervu a ztuhlou kokosovou smetanu (celou či polovinu, viz úvod) přendejte do mixéru. Přidejte (slité) kešu oříšky a trochu mléka a rozmixujte dohladka. Směs musí být opravdu hladká, jinak by v jogurtu byly hrudky. 
Směs společně se zbytkem mléka přendejte do hrnce a na mírném plameni přiveďte k bodu varu. Nechte velmi slabě vařit a často míchejte, aby se mléko nepřipálilo. Nechte zredukovat asi na 4/5 původního obsahu (20 - 40 minut). Čím hustší směs bude, tím hustší bude jogurt. Poprvé jsem jogurt zkoušela bez svaření a byl dobrý, ale bohužel příliš řídký. 
Stáhněte z ohně a nechte mléko chladnout, dokud nedosáhne teploty 43°C. Ideální je pořídit si kuchyňský teploměr, jinak se teplota špatně odhaduje. Pokud přidáte jogurt do příliš teplé směsi, zabijete bakterie. Pokud bude směs naopak příliš studená, bakterie se nevyvinou a jogurt nebude kysat. Když je tedy teplota kolem 40°C, přidejte tři vrchovaté lžíce hotového jogurtu a dobře prošlehejte metličkou. Přelijte do vhodné nádoby (nebo nechte v hrnci...), zabalte do ručníku a dejte na teplé místo. Já mám na troubě funkci vyhřívání na 35°C (na kynutí těsta), která je dostatečná, myslím, že ji má většina novějších trub. Někdo píše, že stačí jogurt zahrabat do peřin, ale ozkoušené to nemám. Kažopádně je nutné, aby teplota byla stabilní a neklesala pod zmíněných 35°C (30°C min). 
Jogurt nechávám kysat cca 8 hodin (ne déle nebo by se mohl separovat). Obvykle mléko připravím večer a nechám ho v troubě přes noc. Po osmi hodinách je jogurt klasicky kyselý (kysaný), pokud byste ho chtěli kysaný méně, nechte ho v teple cca 6 hodin. Poté už jen přendám jogurt do čistých připravených skleniček (stačí je jen vylít vařící vodou) a dám vychladit do lednice. Jogurt během chladnutí ještě trochu zhoustne.
 
Takto připravený jogurt vydrží v ledničce až týden. Nezapomeňte si jednu porcičku nechat pro přípravu další várky jogurtu!
 
 
 
 
Celý proces se vám teď může zdát možná příliš náročný a zdlouhavý, nicméně jakmile to jednou vyzkoušíte, uvidíte, že nic těžkého to není a s každým opakováním se příprava zdá snazší. Odměnou vám navíc bude super chutný domácí jogurt, kvůli kterému nikdo ve velkochovu netrpěl :).

Zdroj a svolení : www.veganotic.cz

Diskusní téma: Domácí krémový jogurt bez mléka

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek